Onze visie op
mondkapjes

Wij propageren het beschermend gebruik van mondmaskers in het dagelijkse leven. Dit standpunt is ons ingegeven door een combinatie van overwegingen.

Waarom zou iedereen een mondkapje moeten dragen?

In een paar weken tijd is het leven van alle Nederlanders en van heel veel mensen wereldwijd behoorlijk veranderd.

In Nederland zitten we in een ‘intelligente lockdown’ om zoveel mogelijk verdere besmettingen te voorkomen en daarmee de run op IC-bedden te verminderen. Dat gaat gelukkig redelijk goed.
Maar hoe lang houden we het thuisblijven nog vol? En hoe gaan we straks de deur van de lockdown ook op een intelligente manier weer open zetten?
In ieder geval totdat een vaccin tegen Corona beschikbaar is of tot het moment dat we genoeg groepsimmuniteit hebben opgebouwd met elkaar.
Mondkapjes voor iedereen zijn daarvoor een goeie oplossing. Naast natuurlijk het volhouden met 1,5 meter afstand houden en veelvuldig je handen blijven wassen.

Dat mondkapjes echt zin hebben staat in diverse onderzoeksverslagen en wetenschappelijke stukken. Ook in die van het RIVM zelf.

Waar komt het nut van mondkapjes op neer?

  • Het voorkomt dat mensen die niet weten dat ze besmettelijk zijn, het virus in grote hoeveelheden verspreiden;
  • Het zorgt ervoor dat de lading aan virusdeeltjes die iemand krijgt toegehoest, veel en veel kleiner is dan zonder mondkapje;
  • Het zorgt er voor dat je je neus en mond niet toevallig aanraakt.

En die mondkapjes hoeven helemaal niet perfect te zijn. Alle kleine beetjes helpen.

De professionele mondkapjes blijven bestemd voor onze hardwerkende zorgmedewerkers. Zelf dragen we de simpelere of zelfgemaakte. Die werken namelijk wel tot 90% zo goed als de professionele mondkapjes.


Hoe gaat iedereen over mondmaskers beschikken?

Bekend zijn de noodsignalen en berichten uit de media over zorgpersoneel dat geen of veel te weinig mondkapjes heeft tijdens het werk. Sommige zorgverleners doen daarom noodgedwongen maar extra lang met een exemplaar, omdat helemaal geen mondmasker dragen geen optie is. Toch is er nog veel zorgpersoneel (thuiszorg bijvoorbeeld) die het vaak zonder mondkapjes moet stellen. Dit is onacceptabel. Professionele mondkapjes moeten in voldoende mate beschikbaar zijn voor de zorg. Hier volstaat het (reguliere) circuit van koop en verkoop van mondmaskers.

Maar hoe komt de rest van Nederland, die dus niet in de zorg werkt, dan aan mondkapjes om te gebruiken als we straks weer naar buiten gaan? Hiervoor is een hele goeie collectieve oplossing: we gaan zelf mondmaskersmaken!

Op internet circuleren ondertussen talrijke instructies daarvoor. Veel mensen zijn inmiddels al aan de slag gegaan met of zonder naaimachine. Of al deze goed bedoelde pogingen ook mondkapjes met voldoende bescherming opleveren, is niet vanzelfsprekend. O.a. aansluitende pasvorm en filtermateriaal zijn van belang.

Wat goed werkt is een simpele aanpak, zoals huisarts Schrader voorstelt en ondernemer Jan van Tienhoven ontworpen heeft. Het is een fraai voorbeeld van bundeling van kennis, inzichten en ideeën tijdens de crisis.
Het mondkapje bestaat uit een stevig maar flexibel frame dat over de mond en neus past. In het frame klem je een tissue of keukenpapier. Het frame is na het wassen met zeep eindeloos herbruikbaar en gebruikte papier gaat in vuilnisbak.
Simpel, hygienisch, werkbaar, goedkoop en voor iedereen bereikbaar!


We kunnen samen heel veel mondkapjes snel krijgen

Wat ons betreft zijn de herbruikbare frames voor mondkapjes eerdaags voor hooguit € 1 à € 2 verkrijgbaar en/of bij de supermarkt te vinden. Precies zo’n plek waar je straks ook graag een mondkapje wilt gaan dragen. In een binnenruimte met meerdere mensen bij elkaar is het risico op besmetting met Corona immers het grootst.

Het maken van de frames willen we graag door heel veel lokale bedrijfjes laten doen. Het ontwerp wordt gratis beschikbaar gesteld! We verwachten, dat de verkoopprijs de productie- en afhandelingskosten dekt en niet (of nauwelijks) een winstoogmerk nagestreeft wordt.
Ieder bedrijf dat het frame kan en wil maken vragen we om contact met ons op te nemen. Ook mensen die voor distributie kunnen zorgen bij bijv. verzorgingshuizen, kunnen contact opnemen.

Ook willen we, dat de mondkapjes elders in de wereld beschikbaar komen voor vluchtelingen. Want in vluchtelingenkampen is de kans op besmetting het grootst.
We stellen ons voor dat elk bedrijf dat frames voor mondmaskers gaat maken voor elk mondkapje dat wordt verkocht, één exemplaar maakt voor vluchtelingen.
Wij zullen ervoor zorgen dat die frames voor vluchtelingen zo snel mogelijk bij hen terecht komen.

Het frame voor de mondkapjes is er in drie maten

openbare ruimte

brede inzetbaarheid

De mondmaskers zijn bedoeld voor gebruik in het publieke domein. Gecertificeerde mondkapjes zijn bestemd voor de (professionele) gezondheidszorg.

extra bescherming

zelfgemaakt mondkapje

Voorzien van geschikt filtermateriaal sluit het mondmasker goed af. Tweezijdige bescherming tegen druppeltjes in de lucht is het resultaat.

ruim beschikbaar

onderdelen mondmasker

Het frame en het te gebruiken filtermateriaal is normaal verkrijgbaar, Er is geen schaarste zoals bij mondkapjes voor de gezondheidszorg.

hygiënisch gebruik

zelfgemaakt mondmasker

Het frame is schoon te maken en te hergebruiken. Het filtermateriaal kan net als een tissue na gebruik in de prullenbak.

meer vrijheid

in publieke domein

Met een beschermend mondkapje kunnen wij ons veiliger bewegen in de openbare ruimte zoals winkelen, openbaar vervoer, enz. 

vrij gebruiksrecht

humanitaire hulp

Het idee achter de mondmasker en het frame-ontwerp zijn door iedereen wereldwijd vrij te gebruiken, ook in vluchtelingenkampen.

"Het zelfgemaakte mondmasker is bedoeld als aanvulling op bestaande maatregelen, niet om deze te vervangen."

Mondmaskers Voor Iedereen

Zo kun je het frame met keukenrol gebruiken:

Zo gebruik je het mondmasker met filterhouder: