Vaccineren en verkiezingen: een win-winsituatie

Geschreven door Walter Schrader

07 december 2020
De Tweede Kamer verkiezingen staan voor de deur. Tegelijkertijd zal er dan massaal gevaccineerd worden tegen corona. Door beide gebeurtenissen te combineren zal een win-winsituatie ontstaan.

Win-winsituatie

Het OMT en de regering bepleiten het minimaliseren van risicovolle massabijeenkomsten. Om dus het doel van massale vaccinatie en veilige verkiezingen te bereiken is het een meer dan logische strategie om de beide bijeenkomsten te combineren. Dit betekent dat de stemlokalen gebruikt moeten kunnen worden als vaccinatiecentra.
Naast de vele voordelen op het gebied van efficiëntie en veiligheid kan een neveneffect zijn, dat de opkomst voor de verkiezingen aanmerkelijk zal worden vergroot. Een ondersteuning van onze parlementaire democratie. Over een klassieke win-winsituatie gesproken.

Verkiezingen en vaccinatie in zelfde periode

Het uitgangspunt is dat er een koude keten vanaf de fabrikant tot de bovenarm van de patiënt in stand moet worden gehouden. De vaccinatie biedt pas na twee weken bescherming, dus moet  tijdens de massale campagne nog steeds een goede controle zijn op de anderhalve meter afstand, het gebruik van mondmaskers en de controle van ventilatie. De vaccinatiecampagne moet worden beschouwd als een massabijeenkomst dus als een potentiële bron van besmetting en verspreiding van het virus.

In maart, dus in ongeveer dezelfde periode van de vaccinatie, vindt er een andere massabijeenkomst plaats die momenteel logistiek al in volle voorbereiding is, namelijk de verkiezingen. Eveneens een risicovolle bijeenkomst voor een groot gedeelte van onze bevolking, waaronder de kwetsbare volwassenen.

Vaccinatie hoopgevend

Wereldwijd ontstaat de hoop op het herstel van een normaal leven door vaccinatie tegen het coronavirus. Het vaccineren van de wereldbevolking is een logistieke uitdaging van ongekende omvang, zeker bij gebruikmaking van een vaccin dat bij meer dan -70 graden C  moet worden bewaard. Het polderend Nederland heeft vanaf de aanvang van de crisis uit de pas gelopen met mondmaskers, lockdown en ventilatie met als gevolg de dramatisch hoge sterftecijfers onder ouderen. Dit moet en kan beter.

Het doel van iedereen, politici, OMT, GGD, zorgprofessionals, mantelzorgers, jongeren en ouderen is dat onder de voorwaarde van veiligheid de beschermende vaccins zo efficiënt mogelijk onder de bevolking worden verspreid.