Nederland zit in de tweede golf en maatregelen schieten tekort. De mensen geloven Rutte, de Jong en van Dissel niet meer vanwege onnavolgbaar en slecht toegelicht beleid, en gedraai en wat inmiddels ook als liegen wordt omschreven. Het OMT lijdt reputatie schade door recent aan het licht gekomen belangenverstrengeling bij de inzet van te kleine testlaboratoria waarmee effectief testbeleid om zeep is geholpen. De wachttijd en vertraagde uitslag torpederen het bron- en contactonderzoek. Quarantaine maatregelen worden niet nageleefd. Op de 1,5 meter wordt allang niet meer gehandhaafd. Het vertrouwen in de beschermende mondmaskers is door vaderlijk uitgesproken soms bestraffende en denigrerende uitlatingen vanaf het begin ondermijnd. De krokodillentranen van onze Minister van Justitie hebben het beeld versterkt, dat de leiding in deze Coronacrisis ondanks het rampzalige falen met liegen en bedriegen wegkomt. Het spijt ons, "sorry", zou helpen het vertrouwen weer wat te herstellen, maar het wordt niet uitgesproken. Ongefundeerd hebben Rutte, de Jong en van Dissel zich neerbuigend uitgelaten over de mensen die de energie en het fatsoen hadden de naaimachine ter hand te nemen om zelfgemaakte mondmaskers voor zorgpersoneel en kwetsbare ouderen beschikbaar te maken.
Ik denk dat iedereen het erover eens is, dat we een tweede sterftepiek, chaos in de ziekenhuizen, faillissementen in midden en kleinbedrijf en een onmenselijke isolatie van ouderen moeten voorkomen. De uitgangspunten hierbij zijn niet gunstig:
Als de centrale overheid de greep verliest en een ramp dreigt, moet lokaal de juiste strategie worden gevolgd. Aanpassen aan de situatie ter plaatse. De burgemeesters van Nederland hebben op grond van de Noodwet artikel 175/176 bij ernstige vrees voor het ontstaan van rampen (lees een onbeheersbare pandemie waardoor ziekenhuizen en IC’s volstromen) de bevoegdheid om van de Grondwet afwijkende bindende voorschriften op te stellen ter beperking van dit gevaar. Burgemeesters kunnen zichtbaar en voelbaar voor de gemeenschap het initiatief nemen. Bijvoorbeeld bij:
Burgemeesters kunnen in dit najaar een veilige griepvaccinatie campagne helpen organiseren met adequate ventilatie, beschermende middelen en de inzet van publieke middelen en diensten. Wij, de burgers, de jongeren en ouderen moeten in eigen gemeenschap de empathie voor elkaar, het vertrouwen, de discipline en energie opbrengen om lokaal de juiste maatregelen te nemen, lokale verspreiding in kaart te brengen en in te dammen. Lokale initiatiefgroepen kunnen de burgemeester verzoeken op basis van de Noodwet met lokaal beleid deze ramp het hoofd te bieden. Het initiatief kan ook van onze burgemeesters zelf uitgaan, op basis van bevoegdheid en de morele verplichting die aan het ambt verbonden is.