Massale griepvaccinatie test voor komende verkiezingen?

Geschreven door Walter Schrader

04 september 2020
Verkiezingen organiseren in coronatijd vraagt extra tijd en aandacht. Kan de griepvaccinatie van dit najaar als proef hiervoor dienen?

Verhoogd risico bij stemmen Tweede Kamer

Zojuist op het journaal. Veel gemeenten zijn zich aan het voorbereiden op de komende Tweede Kamerverkiezingen. De geldende maatregelen tegen de verspreiding van corona moeten in acht worden genomen.  Extra locaties die goed te ventileren zijn, spatschermen, hokjes op de juiste afstand en zelfs in sommige gemeenten gratis gezichtsmaskers voor alle mensen die naar de stembus komen. Volgens de wet is de burgemeester verantwoordelijk voor de veiligheid van burgers bij gebeurtenissen die potentieel gevaarlijk zijn. Stemmen is een potentieel evenement om COVID-19 te verspreiden.

Werken de plannen?

Draaiboeken, mensen en materialen zijn klaar om de komende verkiezingen in goede banen te leiden en niet te laten verworden tot de oorzaak van nog een besmettingsgolf.  Advies wordt ingewonnen over ventilatie en politie. BOA’s kunnen worden ingezet om er voor te zorgen, dat de preventieve maatregelen zullen worden nageleefd. Maar gaan we deze zaken ook eerst uitproberen?

Griepvaccinatie als testcase

Voor de verkiezingen is er op iets kleinere schaal - tussen de 4 en de 6 miljoen deelnemers - een in risico en logistiek vergelijkbare massabijeenkomst. De periodieke massale griepvaccinatie is dit najaar. Veel huisartsen beschikken niet over de juiste ruimte, de menskracht en middelen om die noodzakelijke vaccinatie met dezelfde mate van veiligheid te organiseren als tijdens de verkiezingen zal worden betracht.

Proefdraaien biedt voordelen

Het ligt voor de hand en zou van inzicht en daadkracht getuigen de landelijke griepvaccinatie aan te grijpen om de overbelaste huisartsen een helpende hand te bieden. Wij kunnen zo organisatorisch proefdraaien en preventieve logistiek uittesten. De aanstaande verkiezingen gaan dan in ieder geval niet het logboek van deze coronacrisis in als de oorzaak van een massale volgende golf van besmettingen.